Oleje i smary dla Przemysłu Spożywczego, z certyfikatem H1, zgodne z HACCP, akceptowane przez Sanepid i PZH
2012-09-12
Oleje serii Mobil SHC Cibus mogą być użyte jako oleje hydrauliczne, sprężarkowe, łożyskowe i oleje cyrkulacyjne we wszystkich rodzajach maszyn stosowanych w piekarniach, cukierniach, masarniach, mleczarniach, przetwórstwie owoców i warzyw oraz mogą zostać włączone do planu zabezpieczenia żywności HACCP. Produkty tej serii spełniają najbardziej rygorystyczne wymogi wielu producentów sprzętu do maszyn przetwórczych o różnej konstrukcji, co sprawia, że produkty jednej serii mogą zaspokoić wiele potrzeb w zakresie skutecznego smarowania . Ponieważ oleje Mobil SHC Cibus oferują skuteczność w działaniu i są zarejestrowane przez NSF jako produkty klasy H1, mogą być też używane w sprzęcie nie biorącym udziału w procesie przetwórczym, co może się przyczynić do redukcji kosztów zapasów i zmniejsza ryzyko użycia produktu nie zaklasyfikowanego jako olej klasy H1 w sprzęcie gdzie istnieje możliwość zanieczyszczenia żywności olejem.
Rozwój przemysłu spożywczego napotyka nowe zagrożenia. Bezpieczeństwo zywności nigdy nie było tak ważne dla społeczeństwa.
Zanieczyszczenie żwyności:
- Zagrożenie chemiczne.
- Zagrożenie biologiczne (Salmonella, E-coli).
Choroby przenoszone przez żywność mogą powodować:
- Wycofanie produktu.
- Wystąpienie konsumenta na drogę sądową.
- Utratę reputacji marki.
Oleje Mobil SHC Cibus są zarejestrowane przez NSF jako produkty klasy H1 i są zgodne z przepisami Sekcji 21 Kodeksu Przepisów Federalnych (Code of Federal Regulations - CFR) 178.3570 amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration) dla środków smarnych dopuszczonych do incydentalnego kontaktu z żywnością oraz są przyjęte do użytku przez Kanadyjską Agencję ds. Inspekcji Żywności (Canadian Food Inspection Agency) do stosowania w zakładach przetwórstwa spożywczego. Oleje serii Mobil SHC Cibus są produkowane w zakładach posiadających certyfikat na zgodność z normą ISO 22000, oraz spełniających wymogi ISO 21469, co przyczynia się do zachowania najwyższych poziomów jakościowych produktu Są one również zgodne z regulacjami dla żywności koszernej i muzułmańskimi przepisami halal, oferując maksymalny poziom elastyczności w procesie przetwórczym. Produkty tej serii są bezbarwne, o słabym zapachu i nie zawierają materiałów pochodzenia zwierzęcego ani alergenów, takich jak orzechy, pszenica czy gluten.